Tallukkajalat ja harjaniskat Asikkalassa

Kaikilla pitäjillä ja kylillä oli oma haukkumani­mensä eli köllinsä, joilla niiden asukkaita kiusoi­teltiin. Pilkkanimet olivat erityisesti miesten pe­rinnettä, joita käytettiin markkinoilla ja nuorten miesten kylätappeluissa nostattamaan oman kylän henkeä (Kirsti Mäkinen 2007).

Asikkalalainen oli naapuripitäjäläisten puheissa harjaniska, hevosvaras, hienonjauhattaja ja tal­lukkajalka. Suosituin pilkkanimi on ollut hienon­jauhattajat, joka olisi syntynyt todellisuudessa sat­tuneesta tapauksesta. ”Kaksi Asikkalan isäntää, jotka olivat vihoissa keskenään, sattuivat yhtaikaa Vääksyn myllyyn. Toinen isäntä sai kuormansa jauhettua, käänsi salaa tuutin pois kivien päältä ja laski kasat (ulosteensa) myllyn silmään. Mylläri ei huomannut tapausta, vaan jauhatti kasan uudel­leen.” Tästä syntyi sanonta: ”Asikkalan äijä män myllyyn ja paskans myllyn silmään. Kyl tuli hie­noja jauhoja. Tätä juttua ei o uusittu toiseen ker­taan.”

Joku asikkalalainen oli varastanut hevosen tai useampiakin, ja siitä on koko pitäjä saanut kuulla. ”Se ei o oikea asikkalaine, jokei seittentä kertoa omaansa varasta”. Hevonen oli arvokas eläin, omaisuutena niin kuin nykyisin auto. Hevosia va­rastettiin talleista ja laitumilta, ja niistä julkaistiin etsintäkuulutuksia paikallisissa lehdissä.

Pellavasta tehdyt kovapohjaiset tallukat ovat ol­leet asikkalalainen käsityötuote, todellinen taide­teos. Nimityksinä tallukka ja tallukkajalka ovat  Asikkalassa yhä käytössä, siinä on hyväntahtoista huumoria ei hal­veksuntaa. Pitäjässä on mm. hotel­li Tallukka, jolla on yli 50-vuotinen historia.

Tekeillä olevat tallukat. (Raunion Pellavamuseo)
Lapsen tallukat.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.