Vuoden 1983 Perinnepäivänä museolla esitettiin Martti Suntelan kirjoittama näytelmä ”Rovastintarkastus Asikkalassa 1678” ja vuotta myöhemmin saman tekijän ”Rovastinkäräjät Asikkalassa 1672”. Hollolan rovastia esitti Erkki Raunio.
Molemmat näytelmät perustuvat alkuperäisiin pöytäkirjoihin. Rovastin tarkastuksessa kuudennusmiehet kieltäytyivät antamasta Hollolaan rakennustarvikkeita palaneen kirkon korjaukseen ja rovastin käräjillä käsiteltiin mm. isännän juopottelua, piikatyttöjen juoruilemista ja kiroilua sekä kapteenin käyntejä sunnuntaisin Lahdessa.
Kuudennusmiehet – keitä he olivat?
Kuudennusmies on 1600-luvulta lähtien ollut kaikissa Asikkalan kylissä. Hän oli käräjillä valittu seurakunnan edustaja, joka valvoi, että kyläläiset elivät Herran nuhteessa ja tottelivat annettuja käskyjä. Kuudennusmiehet huolehtivat siitä, että kaikki talot maksoivat veronsa ja papistolle kuuluvat maksunsa, perivät sakkoja ja ulosottoja, ja johtivat kaikkia kirkon hankkeita kuten kirkkojen, kappelien ja pappiloiden rakentamista. Kirkkoherran, kirkonisännän ja kuudennusmiesten oli pidettävä pitäjänkokouksia ainakin kaksi kertaa vuodessa, niiden pohjalta syntyivät kuntakokoukset ja kunnallishallinto (1865).